Ce sunt coroanele metalo-ceramice?
Coroanele metalo-ceramice sunt un tip tradițional de coroane, utilizate fie •individual, fie •în cadrul punţilor dentare, drept coroane de sprijin (stâlpi) ai acestora. Aceste restaurări microprotetice sunt adesea montate pe dinții din spate, pe molari (cei care primesc cele mai puternice forţe masticatorii), funcţionând drept coroane rezistente și robuste.
Din ce sunt realizate coroanelor dentare metalo-ceramice?
Metalele care sunt utilizate la fabricarea coroanelor dentare metalo-ceramice sunt cromul, molibdenul sau paladiul (s-a renunțat la nichel din cauza reac-țiilor alergice pe care le provoacă). Se foloseşte adesea greşit şi de natură a genera confuzii termenul de “coroane metalice” pentru coroanele metalo-ceramice, deoarece numai miezul lor este metalic, în timp ce partea exterioară este ceramică, realizată din porţelan.
Care este structura coroanelor metalo-ceramice?
Acest tip de restaurare dentară mai este cunoscută şi sub numele de „porțelan topit pe metal”, sau “porţelan fuzionat cu metalul”, şi constă dintr-un interior sau o bază metalică care este fuzionată cu învelişul de porțelan. Interiorul metalic, realizat din materiale speciale, dure şi biocompatibile (aur, platină, paladiu, argint, cupru, staniu), îi conferă acestei coroane rezistenţa de lungă durată, iar învelişul de porţelan îi conferă atât rezistenţa, cât şi, mai ales, deosebitele calităţi estetico-fizionomice.
Despre etapele procedurale ale tratamentului
Montarea coroanelor metalo-ceramice se realizează în mai multe etape.
- Prima etapă implică o atentă evaluare clinică a situaţiei dvs. dentare, inclusiv bazată pe date radiologice. Medicul va verifica o dată în plus oportunitatea, dar şi posibilitatea realizării acestui tip de restaurare protetică;
- A doua etapă constă în pregătirea dintelui pentru coroană. Medicul stomatolog va şlefui dintele, îndepărtând masa osoasă până la forma tronconică a unui bont dentar – formaţiune dentară potrivită pentru primirea coroanei. Această modelare dentară ajută, de asemenea, la îndepărtarea deteriorărilor, degradărilor şi decolorărilor. Scopul este acela de a fi asigurată garanţia că dintele dvs. este într-o stare bună și gata să primească coroana;
- A treia etapă constă în amprentarea dinţilor dvs. Medicul stomatolog va realiza amprenta dinților cu o lingură specială, umplută cu un material numit alginat. Medicul vă va cere să mușcați în acest material, în care va fi lăsată o amprentă exactă a dinților (negativul).
- A patra etapă constă în trimiterea amprentei la un laborator de tehnică dentară, unde va fi utilizată la fabricarea unui model din ghips al situaţiei dvs. dentare (pozitivul), pe bontul căruia (replică a bontului dentar natural, din gură) va fi confecţionată coroana metalo-ceramică;
- A cincea etapă constă în confecţionarea coroanei metalo-ceramice în laborator şi durează, în condiţiile tehnologice actuale, 1–4 zile, timp în care veţi purta o coroană provizorie total fizionomică, din acrilat sau compozit, fixată cu un ciment provizoriu, ce permite îndepărtarea ei uşoară;
- A şasea etapă: Odată ce coroana este gata, vă veți întoarce pentru montarea ei pe bontul dentar pregătit în prealabil. Medicul dentist va introduce coroana pe bont, odată cu verificarea culorii, poziţiei şi potrivirii perfecte în privinţa raporturilor cu dinţii adiacenţi şi opuşi;
Odată ce şi medicul şi pacientul sunt mulţumiţi de coroană, medicul va definitiva procedura prin fixarea coroanei pe bont cu ciment dentar definitiv.
Coroane ceramice pe zirconiu
Ceramica pe zirconiu îmbină două tipuri de calităţi
Acoperirea completă a suprafeţei dintelui în scopul restaurării şi a îmbunătăţirii aspectului general al danturii şi al zâmbetului se realizează cu diferite materiale, din care sunt realizate coroanele dentare. Porţelanul, drept înveliş exterior, fuzionat cu capa din zirconiu, interioară, fixată pe bontul dentar (PFZ), este unul dintre aceste materiale (mai pe scurt spus, “ceramică pe zirconiu” sau “coroane ceramic-zirconice”), complet fizionomic, care uneşte calităţile unice ale porţelanului cu transluciditatea şi rezistenţa zirconiului.
Calitatea combinaţiei materiale asigură funcţia şi estetica dentară
Acest tip de coroană, cu înveliş (strat) de porţelan topit pe structura de bază, din zirconiu, a devenit una dintre alegerile preferate atât pentru medicii stomatologi, cât și pentru pacienți. Motivul pentru această preferință este că acest tip de coroană combină la un nivel excepţional rezistența, durabilitatea și estetica pe care le pot oferi în scop restaurator aceste microprote-zări, care pot intra şi în componenta punţilor dentare cu aceeaşi structură (macroprotezări), în calitate de stâlpi de susţinere ai acestora.
Care este structura coroanelor din ceramică fuzionată cu zirconiu?
Coroanele de porțelan fuzionat cu zirconiu sunt realizate din porțelan combinat cu oxid de zirconiu. Baza de zirconiu are o nuanță albă, dar, în acelaşi timp translucidă, și pe ea sunt topite în cuptoare speciale straturile succesive de porţelan în laboratorul de tehnică dentară. Astfel se confecţionează restaurarea finală.
Asistarea computerizată a designului şi fabricării
Operaţia de fuzionare a porţelanului cu capele (coroanele) de zirconiu beneficiază de proiectare asistată de computer şi de tehnologia de fabricație asistată de computer. Coroanele sunt utilizate în scopuri restaurative, îmbunătățind calitățile funcționale și estetice ale dinţilor individuali sau ale unor porţiuni mai mari de dantură.
Transluciditatea este importantă mai ales pe dinţii anteriori
Porțelanul fuzionat cu coroanele de zirconiu, spre deosebire de coroanele pe bază de metal, permit trecerea unei cantităţi mai mari de lumină prin ele și acest lucru le face mai potrivite pentru a fi utilizate în special pe dinții anteriori (cu vizibilitate mare din exterior).
Nu aveţi nici o grijă: ZiO2 este biocompatibil şi non-alergic!
Zirconiul este, de asemenea, preferat de medicii stomatologi proteticieni (dar şi cosmeticieni), deoarece acest material nu produce nici o reacție chimică negativă în gură (ZiO2 este biocompatibil). Acesta este un factor important, deoarece unele reacții ar deteriora coroana sau ar provoca reacții alergice pe termen lung.
Structură solidă şi eliminarea riscului de galvanism oral
Fuzionarea porţelanului (sau a altui tip de ceramică) cu zirconiul realizează o legătură între cele două materiale mult mai puternică decât între porţelan şi metale, de pildă, aurul. Iar a avea în gură mai multe restaurări de tipuri diferite vă expune riscului de a purta un număr de aliaje metalice cu potențiale electrice diferite, ceea ce poate duce la afecţiunea cunoscută sub numele de galvanism oral sau electrogalvanism, deoarece saliva acţionează drept un conductor electric.
Superioritatea faţă de coroanele metalo-ceramice
Avantajul coroanei metalo-ceramice constă în faptul că metalul, ca structură de bază, fuzionat cu porțelanul, oferă o rezistență și o stabilitate deosebite lucrării protetice. Dezavantajul asociat cu acest tip de restaurare constă în aceea că nu permite să treacă multă lumină, din pricina metalului interior, opac, spre deosebire de porțelanul fuzionat cu coroana de zirconiu. De asemenea, în cazul unor retracţii gingivale, marginea gingivală (din zona coletului) a coroanei metalo-ceramice va apărea întunecată (gri) la culoare.
Care sunt etapele procedurale ale tratamentului?
- Procedura de montare a unei coroane de ceramică pe zirconiu include examinarea pacientului și efectuarea unei evaluări a dintelui;
- În al doilea rând, medicul dentist pregătește dintele și realizează amprentele, pe care le trimite la laboratorul dentar;
- În timpul în care coroana este confecţionată individualizat în laborator, o coroană temporară vă va proteja dintele, vă va permite masticaţia și va preveni supraîncărcarea, ceea ce înseamnă migrarea dinţilor adiacenţi şi opuşi către spaţiile dentare goale;
- După ce coroana dentară a sosit din laboratorul dentar, medicul stomatolog protetician o potrivește optim pe arcadă, în raport cu contactele fidele interdentare. Potrivirea coroanei este rapidă și nu necesită anestezie. Medicul îndepărtează coroana provizorie din acrilat, curăță cimentul ei provizoriu și fixează pe capa din zirconiu coroana permanentă cu ciment permanent;
- Pacientului i se oferă apoi informații despre cum să aibă grijă de coroană. Această etapă finală include informaţii asupra folosirii zilnice a aţei dentare, a periajului cu pastă de dinţi și verificarea dentară la cabinet în mod regulat (recomandabil, cel puţin o dată la şase luni).
Coroane dentare Emax
Tehnologia E.max, de ultimă oră
Coroana dentară E.max este una dintre tipurile de restaurări disponibile în stomatologia protetică (dar şi cosmetică) foarte eficiente şi care merită din plin atenţia dvs. O puteţi selecta drept opţiune din varietatea largă de restaurări disponibile pe piaţa serviciilor stomatologice resturatorii. Experții afirmă că o sănătate orală slabă vă poate crește riscul de accident vascular cerebral, infarct, naștere prematură, diabet, artrită și chiar boala Alzheimer.
Ce este şi cum funcţionează coroana dentară de tip E.max?
O coroană dentară E.max este o restaurare dentară inovatoare din ceramică, care vă poate ajuta să îmbunătățiți dimensiunea, forma, rezistența și aspectul dinților care s-au deteriorat sau s-au rupt. Spre deosebire de înlocuirea dintelui deteriorat, o coroană acoperă complet dintele existent (pregătit prin şlefuire pentru buna primire a coroanei) și oferă o estetică remarcabilă, o rezistență de lungă durată, cu păstrarea funcţionalităţii fiziologice.
O coroană foarte apreciată
Prin noua tehnologie introdusă în stomatologia restaurativă și cosmetică, coroana dentară E.max devine din ce în ce mai preferată de către pacienţi pentru proprietăților sale deosebite, cum ar fi aspectul estetic extrem de atractiv, rezistența și durabilitatea extinsă.
Disilicatul de litiu (sticla ceramică): transluciditate, rezistenţă, naturaleţe
Pentru a produce coroane restaurative E.max, tehnicienii de laborator folosesc disilicat de litiu, un material ceramic de înaltă rezistență, care oferă o transluciditate foarte mare. Tehnicienii de laborator folosesc acest material de înaltă rezistență împreună cu tehnologia de presare sau tehnologia CAD/CAM (design şi fabricare computerizate).
În ce constă superioritatea tehnologiei E.max?
Avantaje
- În afară de culoarea transparentă a lor, de nuanţa exactă a culorii, forma lor realistă face aceste restaurări nedetectabile deosebit de atrăgătoare din punct de vedere vizual. Rezultatele estetice remarcabile nu compromit în nici un fel rezistența și durabilitatea;
- S-a demonstrat prin studii: coroanele E.max sunt mult mai puțin susceptibile să se crape sau să se fractureze în comparație cu alte tipuri de coroane, inclusiv cele total ceramice – zirconice; rezistenţa coroanelor E.max este de 2,5 până la de 3 ori mai mare decât a altor sisteme restaurative din ceramică sau sticlă ceramică;
- În cazul retracţiilor gingivale nu există linie întunecată (gri), inestetică în zona coletului (linia ginigiei), căci E.max nu implică nici un aliaj metalic. Acest atribut vine în avantajul pacienţilor alergici la metal;
- Restaurările E-max din sticlă ceramică de disilicat de litiu oferă rezultate fiabile pe termen lung. Sunt coroane dentare de lungă durată, rezistente, nu sunt predispuse la pătare şi nu provoacă vătămări ale dinților naturali;
- Este o procedură mai puțin invazivă care se finalizează într-o perioadă foarte scurtă de timp, cu mai puține cheltuieli și mai puțină muncă;
- Un alt avantaj distinct este acela că aceste coroane sunt bio-compatibile, ceea ce garantează că nu vor provoca reacții alergice, nici sensibilitate la temperatură și nici impact asupra gustului;
- Montarea lor este mult mai uşoară decvât a altor tipuri de coroane, căci nu implică decât o foarte redusă pregătire a dintelui. Coroanele sunt fixate prin cimentare în mod tradițional. Se integrează atât de bine și de frumos cu împrejurimile lor dentare încât veți şi uita că sunt acolo;
- Tratamentul are efecte secundare foarte mici sau deloc.
Dezavantajele coroanelor dentare Emax
- Unul dintre dezavantajele coroanelor E.max este legat de costul acestora. Sunt coroane premium, care necesită echipamente de laborator de înaltă tehnologie și instruire de laborator specială pentru fabricare;
- Materialul ceramic din disilicat de litiu utilizat pentru fabricarea coroanelor E.max este considerat un material de înaltă calitate, ceea ce face ca aceste coroane să fie mai scumpe decât alte tipuri de restaurări;
- Un alt dezavantaj este că restaurările E-max de tip coroană nu pot fi utilizate pentru realizarea unei punți de porțelan, ele permiţând doar legarea a 2 dinți. Din aceste puncte de vedere, coroanele E-max reprezintă sisteme restaurative exclusiviste şi nepotrivite morfo-funcţional pentru toată lumea.